Home | Het gebed

Hoe kan Salaat verricht worden in een vervoersmiddel tijdens een reis?


Antwoord: 

Als een reiziger weet dat zijn vervoersmiddel niet tijdens gebedstijden de ruimte geeft voor Salaat, hoort hij tenminste met woedhoe in het vervoersmiddel te treden. Zo ben je in “noodgeval” toch voorbereid op je Salaat. 

In achtneming van de bovengenoemde, zijn er een aantal belangrijke punten met betrekking tot het reizen die hieronder zullen worden besproken.

1. Als verwacht wordt dat het vervoersmiddel ergens stopt voordat de gebedstijd voorbij is, hoort er gewacht te worden. De voorkeur gaat uit naar wachten en het gebed volledig uitvoeren wanneer het vervoersmiddel stopt, want de Salaat dat op de grond wordt verricht, is compleet. Op een stoel, in een vervoersmiddel de Salaat verrichten, maakt de Salaat gebrekkig. Het buigen en knielen wordt dan half gedaan. Als er een mogelijkheid is om ze volledig uit te voeren, hoort die keuze uiteraard de voorkeur te krijgen. Hierom zou men aan de verantwoordelijke bestuurder moeten vragen of hij ergens kan stoppen om te bidden voor het gebedstijd voorbij is. Al nadert het einde van de gebedstijd, mits op tijd mogelijk is, hoort een volledige Salaat altijd de voorkeur te hebben.

2. Indien men zeker weet dat het vervoersmiddel niet kan stoppen en het gebedstijd dreigt voorbij te gaan, hoeft men niet verder te wachten. Het is in dit geval beter om zittend in het vervoersmiddel te bidden, dan dat je het gebed op een later tijdstip inhaalt. Het zitten op de stoel/bank wordt als Qiyam (staan), het licht vooroverbuigen Roekoe en verder voorover buigen wordt als Soedjoed beschouwd. Bij de Soedjoed is het niet verplicht om je hoofd te steunen op de hoofdsteun die je voor je hebt. Hierbij volstaat het als je hoofd zich tussen de ruimte van je benen bevindt en je jouw ogen naar je voeten richt.

3. Als je op een stoel gaat bidden, zou het mooi zij als je de eerste Tekbir gericht naar de Kibla kunt nemen. Indien dit niet mogelijk is, vervalt deze verplichting. Zo kan bijvoorbeeld iemand die in de bus reist, woedhoe heeft en merkt dat de gebedstijd bijna voorbij is, op een makkelijke manier toch zijn gebed uitvoeren.

4. Wanneer iemand ondanks deze mogelijkheden toch op de één of andere manier niet in staat is om in het vervoersmiddel te bidden, hoort diegene die Salaat op een eerst mogelijk moment in te halen.

5. De gebeden die je tijdens een reis mist, hoor je later in te halen als “Reizigerssalaat.”

Als reiziger, ofwel“Seferi”, zijn de gebeden die je later moet inhalen ook korter. Je hoeft slechts zoveel gebeden in te halen als dat je gemist hebt, niet meer en ook niet minder.

 

Share this