Home | Het gebed

Is het wel of niet mogelijk om een gebed die je niet hebt verricht, die later te gaan verrichten?


Antwoord: 

Ja, dat kan. We moeten alleen bewust zijn van het feit dat het niet mogelijk is dat we een gebed niet op tijd verrichten met de gedachte dat het ook achteraf gebeden kan worden. Soms komt het door menselijke fouten of situaties waar wij zelf niets aan kunnen doen voorkomen dat we een gebed niet op tijd kunnen verrichten. Zulke gebeden kunnen we altijd inhalen. Dat geldt alleen voor de farz gebeden. Soennah gebeden kunnen niet ingehaald worden.

Voor mensen die pas zijn begonnen met het bidden, wordt geadviseerd de gebeden in te halen tot aan hun pubertijd. Op de website kunt u meer vragen en antwoorden hierover vinden.

 

Hoe praktiseren we dit gebed?

Als eerst reciteren we de Adhaan voor dat in te halen gebed. Daarna doen we de ikamet, wat soennah is. 

Vervolgens doen we de niyah(intentie): “Ik doe niyet om het [in te halen] gebed te bidden

Als het mogelijk is, wordt geadviseerd de in te halen gebeden te verrichten in eigen huis. Als deze gebeden zonder reden ooit niet verricht zijn, wordt geadviseerd deze niet voor het publiek te verrichten.

Bij het inhalen van meerdere gebeden is het voldoende om één keer de Adhaan te reciteren. Deze Adhaan is dan geldig voor alle in te halen gebeden die in één keer achterelkaar worden verricht. Het is soennah als de ikamet wel telkens voor elk in te halen gebed gereciteerd wordt. 

Share this