Home | Heiligen

Hoe voorzichtig waren de eerste leiders van de Islam?


Anas bin Malik (r.a.) heeft het volgende overgeleverd:

“Toen Omar (r.a.) de wacht hield, zag hij dat de caravan zich vestigde en hij werd bang dat zijn goederen gestolen zou worden. Op dat moment kwam hij Abdurrahman b. Awf tegen en zei tegen hem: “Toen ik de wacht hield, kwam ik de caravan tegen die zich vestigde. Ik werd bang dat de dieven in de nacht diefstal zouden plegen. Kom laten we samen de wacht houden!” Samen zaten ze dichtbij de plek waar de rondtrekkers waren gevestigd en hielden de wacht. Toen het ochtend werd en Omar (r.a.) naar de caravan toe liep en hen tot het ochtend gebed riep, zag hij dat zij opstonden. Hij liep daarop naar hen toe. 

Van Ali (r.a.) werd het volgende overgeleverd: “Op een ochtend zag ik dat Omar (r.a.) op een kameel zat en naar een caravan toe liep; ik vroeg hem waar hij heen ging. Één van de aalmoes-kamelen is weggerend, en ik wil hem terug hebben!” “Ow Omar, je hebt de khalifa die na jou zullen komen, neerslachtig gemaakt!” “Ow Ali, wees niet denegrerend tegenover mij! Ik zweer het, wanneer langs de Firat een lam in het meer valt, dan zal Omar hier verantwoordelijk voor zijn. Want een leider die niet de rechten van de gelovigen beschermt en een leider die de gelovigen angst aanjaagt, zal niet worden gevolgd!” 

In de eerste jaren van de Islam waren de leiders zo voorzichtig en rechtvaardig; om deze reden was deze eeuw voor de Islam de gouden eeuw geworden. 

Share this