Home | De verboden

Mogen wij moslims onze haren verven?


Antwoord: 

Als diegene met licht gekleurd haar of bij wie het haar vergrijsd is, zijn haar wil verven, is het mogelijk dat we dit volgens de Islam op de volgende manier oordelen. Voordat de Islam kwam, dachten de Joden en Christenen dat mooi uitzien en opmaken tegenstrijdig was met het dienaarschap van Allah; hierdoor verfden of veranderden ze de kleur van hun haar niet.

De Profeet (v.z.m.h.) zei tegen Zijn Ashab dat zij hun haar en baard konden verven met henna of ander soort verf om zo een onderscheidend karakter te krijgen. Ebû Hüreyre (r.a) heeft een overlevering overgedragen waarin het volgende wordt gezegd: “De Joden en Christenen verven (hun haar) niet. Doe daarom het tegenovergestelde van hen, dat wil zeggen verf jullie haar en baard.”(1)

Maar het bevel in de hadith geeft aan dat het niet bindend, maar mendup (een mooie daad) is. Verschillende metgezellen van de Profeet (v.z.m.h.) zoals: Ebû Bekir (r.a.), Omar (r.a.), Ali (r.a.), Ka'b (r.a.) en Enes (r.a.) hebben hun haar niet geverfd.

Daarentegen moet er geen voorkeur worden gegeven worden aan een zwarte kleur bij het verven van het haar. Want over het algemeen wordt haarverf gebruikt om vergrijsd haar te verven. De kleur zwart laat iemand veel jonger uitzien dan dat men in werkelijkheid is. Deze toestand kan iemand doen dwalen van het werkelijke doel van het verven (met of zonder henna) van het haar. Tijdens de verovering van Mekka zag Rasulullah (v.z.m.h.) dat Ebû Bekr’s vaders (Ebû Kuhâfe) haar spierwit vergrijsd was en Hij zei;”Verander dit witte haar en vermijd de zwarte kleur."(2) Maar als diegene bij wie zijn haar vergrijsd is, jong is dan is het toegestaan om het zwart te verven. Want er is overgedragen dat metgezellen zoals Sa'd b. Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Huseyin en Cerîr voorkeur gaven aan de kleur zwart.(3)

De Profeet (v.z.m.h.) heeft aanbevolen om bij het verven van het haar henna te gebruiken. ”Om het vergrijsde haar te verven, is het beste om gebruik te maken van henna of linnen plant.”(4) Er is ook overgedragen dat Enes b. Mâlik, Ebû Bekr hun haar met henna en linnen plant verfden en dat Omar (r.a.) zijn haar met puur henna verfde. (el-Kardâvî, a.g.e., s. 103).

Conclusie: mannen en vrouwen die hun grijze haar willen verven in de gele of rode kleur, wordt gezien als mustahab (een mooie daad); het verven in de kleur zwart, gebaseerd op sterke bronnen, is niet toegestaan. Alleen is het voor jonge mensen waarbij het haar vergrijsd is toegestaan hun haar zwart te verven. Bij het verven van het haar wordt aangeraden gebruik te maken van henna of verf die gemaakt worden van linnen planten.(5) Nadat de solide stof van de henna -die aangebracht is op handen, voeten of het hoofd- schoongemaakt is, is de achtergebleven kleur op de huid geen verhindering voor het doorlaten van water. Hierdoor is dat geen belemmering voor woedoe of ghusl. (İbn Âbidin, a.g.e., I, 224).

Share this