Home | De religie

Verhalen van Selman-i Farisi (r.a.)


- “Om drie dingen heb ik veel gelachen: hij die de wereld wilt, terwijl de dood hem wilt; hij die zelf in dwaling is, en oordeelt over de dwalende; hij die uitbundig lacht terwijl hij niet weet of hij Allah tevreden of ontevreden heeft gemaakt.

Om drie dingen heb ik veel gehuild: dat ik van de Profeet (v.z.m.h.) en zijn volgelingen afstond; de afschuwelijke situatie wanneer ik zal weder opstaan; in de nabijheid van Allah wachten terwijl ik niet weet of ik de hel of hemel in zal gaan.”

- “Een gelovige is net als een zieke met een dokter naast hem. Zijn dokter kent zijn ziekte en zij geneesmiddel. Wanneer de zieke iets wilt dat schadelijk voor hem is, dan voorkomt de dokter dit en zegt “wanneer je dat naders, zal je verwoest worden!” Hij zal ten alle tijden proberen dit te voorkomen. Een gelovige is net zo. Hij wilt vele slechte dingen, maar Allah voorkomt dit en zorgt ervoor dat de gelovige de hemel in gaat.”

- “Wanneer Allah een gelovige in een moeilijke situatie laat verkeren en hem vervolgens hieruit helpt, dan is dit compensatie voor zijn zonden. Wanneer Allah een ongelovige in een moeilijke situatie laat verkeren en hem vervolgens hieruit helpt, dan lijkt hij op een kameel die eerst is vastgebonden en vervolgens wordt vrijgelaten. Want een kameel weet niet waarom hij wordt vastgebonden en daarna wordt vrijgelaten. “

- “Het hart en het lichaam zijn net een blinde en een gehandicapte. De gehandicapte zegt: ‘Ik zie een fruit, maar ik kan er niet bij; neem mij op je rug zodat ik het kan pakken’. Hierop neemt de blinde hem op zijn rug en de gehandicapte pakt het fruit. Zowel hij als de blinde eten dan van dit fruit.”

Share this