Moet er zakat worden betaald over de waarde van een verhuurd huis, omdat er in de toekomst een mogelijkheid is om het te verkopen?

Originele vraag

Ik ben ervan op de hoogte dat alle verhandelbare vermogen boven de Nisab zakatplichtig is. Bij een verhuurd huis zou er geen zakat betaald hoeven worden over de waarde van het huis, maar alleen over de huurinkomsten mochten deze accumuleren over 1 jaar en boven de Nisab komen. Maar als je een vastgoed koopt om er in te handelen, word het gezien als product en betaal je dus wel zakat over de compleet waarde van het huis. De intentie is dus belangrijk. Koop je het huis als handelsproduct met de intentie om winst te maken? Of koop je het om het te verhuren?Meeste mensen kopen een huis om te verhuren voor een passief inkomen. Alleen houd iedereen er wel rekening mee dat de investering op lange termijn kans op waarde toeneming heeft. Als ik een huis zou kopen met de intentie om te verhuren, zou ik een huis kopen die over 30 jaar hopelijk meer waard is. Je houd dus rekening met de waarde op lange termijn om het misschien tijdens je pensioen te verkopen. Betaal je dan 30 x zakat over de huiswaarde? Want in dit geval ligt de zakat die je jaarlijks betaalt vaak in de buurt van de huurinkomsten die je zou genereren. De investering word dus enorm risicovol en is niet meer rendabel.


Antwoord


Om een onroerend goed te laten vallen onder de zakat, is het vereist dat de persoon betrokken is bij de aan- en verkoop van dat eigendom. Met andere woorden, hij dient het desbetreffende goed aan te schaffen met het doel van handel. Personen die bijvoorbeeld huizen kopen en verkopen met het doel van handel vallen onder deze categorie. Stel dat u bijvoorbeeld een huis koopt en vervolgens een te koop bord plaatst. Uw bedoeling is om dat huis aan te schaffen en weer te verkopen. In een dergelijk geval dient u de zakat over dat onroerend goed te betalen. Echter, als u een huis heeft gekocht en dit verhuurt, en u overweegt het in de toekomst te verkopen, dan is het voldoende om alleen zakat te betalen over de huurinkomsten - indien van toepassing. U hoeft geen zakat te betalen over de waarde van uw huis.

Kortom, als een persoon van plan is om handel te drijven met een eigendom, wordt dat eigendom onderhevig aan zakat. Dit betekent echter niet dat een persoon zakat moet betalen simpelweg omdat hij in de toekomst hoogstwaarschijnlijk geld kan verdienen met een eigendom dat hij bezit.

Gerelateerde vragen